Breedte en hellingshoek Dakkapel

Dakkapellen hebben in tegenstelling tot veel andere producten geen standaard hoogte of breedte. U kunt op de dakkapel prijslijst van veel dakkapel specialisten enkele prijzen van standaard breedtes terugvinden, zoals 2 of 4 meter, maar deze prijzen zijn alleen indicatief. Een merendeel van de dakkapellen heeft een hoogte van 1,5 meter, dit was tot de herfst van 2010 de maximaal getolereerde hoogte door de gemeentes. Tegenwoordig kunt u ook dakkapellen met een hoogte van 1,75 meter vergunningsvrij plaatsen, lagere dakkapellen zijn altijd vergunningsvrij.

Breedte en hoogte van dakkapellen

Elke woningbezitter wenst uiteraard een maximale ruimtewinst, dus zou verwacht kunnen worden dat elke nieuwe dakkapel beschikt over de maximale toegestane hoogte. Het merendeel van de dakkapellen die worden geplaatst heeft echter nog altijd een hoogte van 1,5 meter. De hoogte van dakkapellen is redelijk standaard, dit geldt niet voor de breedte van dakkapellen. Een relatief groot aantal consumenten streeft naar een maximale ruimtewinst, de landelijke overheid heeft echter wel enkele richtlijnen voor dakkapellen opgesteld.

U kunt volgens de landelijke richtlijnen de gehele achtergevel bebouwen, mits u 0,5 meter van de erfgrens verwijderd blijft. Mocht uw woning een breedte hebben van 5 meter, dan is de maximale breedte van de dakkapel 4 meter. De richtlijnen voor een dakkapel op de voorgevel verschillen, want in enkele gemeenten kan 50% van het dakvlak bebouwd worden, terwijl andere gemeenten 30% aanhouden. Een woning met een breedte van bijvoorbeeld 5 meter mag op de voorgevel een dakkapel hebben met een maximale breedte van 2,5 meter.

Hellingshoek van diepe en ondiepe dakkapellen

De hellingshoek van het dak van de woning is medebepalend voor de prijs van de dakkapel. De helling van een dak wordt uitgedrukt in graden, ofwel hellingshoek. De meeste Nederlandse woningen hebben een dak met een minimale hellingshoek van 25 graden, de maximale hellingshoek is 60 graden. Natuurlijk bestaan altijd uitzonderingen, want daken met een lagere hellingshoek zijn ook in overvloed te vinden. U hebt geluk als het dak van uw woning een hoge hellingshoek heeft, deze dakkapellen zijn namelijk goedkoper.

Een flauw aflopend dak, heeft een lage hellingshoek, terwijl een zeer stijl aflopend dak een hoge hellingshoek heeft. Hoe minder hoog de hellingshoek, hoe dieper de dakkapel en uiteraard hoe duurder de dakkapel en vice versa. Diepere dakkapellen zijn prijziger, omdat een grotere hoeveelheid materialen moet worden gebruikt. Tevens is bij zeer diepe dakkapellen speciaal transport vereist, omdat de dakkapel dan niet normaal op bijvoorbeeld een aanhanger kan worden vervoerd. Het omslagpunt voor speciaal transport ligt bij de meeste dakkapel specialisten op ongeveer 30 graden.

Afbeelding invoegen